Търсене в този блог

13 юни 2010

Габриел Гарсия Маркес


Уважаеми твърдоглавци и твърдокорци,

В края на прекрасната последна среща, изпълнена с гордост и предразсъдъци в Крилцата, реших да променя първоначално заявената от мен книга (която беше 'Упражнения по стил' - все пак ви пожелавам да прекарате няколко приятни момента в стилистично импровизиране с Реймон Кьоно, ако разбира се имате желание :))

Както с някои от вас вече споделих - позволих си своеволието и малката иновация да предложа не книга на месеца, а автор на месеца - Габриел Гарсия Маркес. Това не е проява на неконформизъм или стремеж към 'открояване' и индивуализъм в подбора на литература - има няколко съвсем логични обяснения за това мое предложение (вижте по-долу). За да запазим нормалната рамка на нашите вдъхновяващи дискусии - предлагам основната книга на месеца да е и основната книга на самия Габриел Гарсия - '100 години самота'

....няколко причини защо автор на месеца:

  • част от героите в 100 години самота, както може би знаете, ще откриете и в редица от другите произведения на Маркес, както и много от похватите и характерния увлекателен начин на поднасяне на информацията; в тази връзка харизмата на Маркес е не само в една книга-постижение, а се разпростира върху всичките му произведения
  • една от интересните и не особено приятни подробности около Маркес е, че има официална забрана от негова страна книгите му да бъдат издавани в България. Това прави всичките му издания досега, в една или друга степен, библиографска рядкост. С оглед на факта, че много от вас не обичат да четат книги в електронен формат, както и трудното намиране и цена на книгите на Маркес - оправдано е всеки да чете, това което успее да намери. За ваше улеснение по-долу все пак пускам линкове към неговите произведения, както и прикачен файлът на 100 години самота.
  • не на последно място - Маркес е любимия ми автор, като съвсем заслужено книгата, с която би трябвало да го почетем е '100 години самота'; и въпреки това не мога - чисто егоистично - да си представя да говорим за него и да не споменем някои от разказите му :)

Относно намирането на негови произведения - книги на старо онлайн, площад Славейков и доста по-уютните антикварни книжарници като Нисим, тези около Женския пазар и др. Цената на '100 години самота обикновено' е около 25 лв.; първи том на двутомните събрани съчинения е около 40 лв.

Аз междувременно подготвям малка изненада за вас, която ще има материален оттенък и се надявам да осъществя в близките 2 седмици :)

Вместо прощални думи от моя страна - прочетете тези на самия Маркес :)

http://statiite.com/2009/02/прощално-писмо-на-писателя-габриел-га/

(...което не значи че е мъртъв... :))


P.S. произведения - http://chitanka.info/lib/author/Габриел+Гарсия+Маркес

уикипедия - http://bg.wikipedia.org/wiki/Габриел_Гарсия_Маркес






1 коментар:

  1. Евалата, Миле, Маркес е просто...Кажи какво освен 100 години и Холера препоръчваш?

    ОтговорИзтриване